23 juni 2024

5 redenen om meer te fietsen

Waarom je meer moet fietsen?

Nederland is een fietsland. Dat weet iedereen in en buiten ons koude kikkerlandje. Toch gebruikt niet iedereen zijn of haar stalen ros om ergens naartoe te rijden, of heeft in sommige gevallen niet eens (meer) een fiets. Dat is best zonde, helemaal aangezien de Nederlandse infrastructuur goed is ingericht om mensen op de fiets overal voldoende ruimte te kunnen geven. Ben jij nu iemand die nu niet fietst, maar het wel overweegt dit meer te gaan doen? Bekijk dan deze vijf belangrijke redenen waarom het een goed idee is meer te gaan fietsen.

1. Het is gezond

Een beetje een open deur, maar wie fietst is veel gezonder bezig dan wanneer deze bijvoorbeeld de auto pakt of met het openbaar vervoer gaat reizen. Maar wist je dat dit geldt voor zowel je fitheid als je spiermassa? Door veel te fietsen train je onder andere je beenspieren, zonder dat je er erg in hebt. Naast afvallen en een betere conditie krijgen zorgt fietsen er dus voor dat je sterkere spieren krijgt en daarmee ook minder kans op blessures. Misschien daarom fietsen veel professionele sporters zoveel buiten hun trainingsseizoenen. Tot slot verbeter je je weerstand door te fietsen, waardoor wanneer je veel fietst je minder snel ziek wordt.

2. Goed voor de geest

Fietsen is gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest. Een lang stuk fietsen vermindert stress, helemaal als je een lange weg niet hoeft na te denken over bochten of tegenliggers en je in één keer door kunt rijden. Je hoofd leegmaken is tijdens een fietstochtje heel eenvoudig. Of je dit nu doet om boodschappen te doen, bij iemand op bezoek te gaan of om een blokje om te rijden op een rustige dag. Dit zorgt er ook voor dat je ’s nachts beter kan slapen.

3. Kan in een gemengde groep

Ben je een echt sociaal dier dat graag activiteiten in een groepje doet? Dan is fietsen een eenvoudige oplossing. Fietsen kun je altijd en overal doen, in welke samenstelling dan ook. Of je dit nu doet voor plezier, je gezondheid of op professioneel sportniveau. Daarbij kunnen deze verschillende redenen om te fietsen eenvoudig samen in één groep. Er is dus altijd wel iemand in de buurt waarmee je samen even een stukje kunt fietsen.

4. Het is goedkoop

Om te kunnen fietsen heb je alleen een fiets nodig. Voor de rest heb je geen onkosten om te kunnen rijden. Bij een auto bijvoorbeeld heb je onder andere nog te maken met brandstof, wegenbelasting, je verzekering en het vernieuwen van je rijbewijs of de APK. Bij fietsen kun je het duurder maken door bijvoorbeeld een elektrische fiets te nemen of speciale toepassingen om op professioneel niveau te rijden, maar in de praktijk hoef je meestal alleen de fiets zelf een keer te kopen en je kunt jaren door, met soms alleen een lekke band vervangen.

5. Goed voor het milieu

Fietsen is niet alleen een goede keuze als je aan jezelf denkt. Het is ook een goede manier van vervoer en bewegen als je denkt aan je omgeving. Wanneer je fietst doet je lichaam al het werk. Je hebt geen uitstoot van uitlaatgassen, waardoor je klimaatneutraal bezig bent. Wie goed wil doen voor het milieu heeft het met een fiets bij het rechte eind.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →