18 juli 2024

Beginnen met mountainbiken? Dit heb je nodig!

Het hebben van een mountainbike is voor veel kinderen (met name jongetjes) een droom die ze heel graag wilde laten uitkomen. Het actieve crossen door ondoorgrond gebied, lekker actief en sportief bezig zijn en tegelijk van de buitenlucht genieten. Veel kinderen laten deze droom na een tijdje vallen, andere gaan wanneer ze oud genoeg zijn zelf een mountainbike aanschaffen en ook echt actief ermee bezig zijn. Behoor jij ook tot de tweede groep en wil je echt gaan mountainbiken? Let er dan wel op dat er meer bij deze sport komt kijken dan een stoere fiets en veel enthousiasme. Waar je op moet letten tijdens het beginnen als mountainbiker lees je hier.

Wat voor fiets heb je nodig?

Bij deze tak van sport is je uitrusting erg belangrijk. Te beginnen natuurlijk met je fiets. Een goede mountainbike hebben is van essentieel belang om de sport goed uit te kunnen oefenen. Hierbij is het belangrijk dat je goed weet hoe je wil gaan mountainbiken. In Nederland heb je veel aangelegde trails, waardoor je naast mountainbiken ook BMX kunt uitoefenen. Ga je naar het buitenland, dan kun je veel tegenkomen. Steile bospaden, ruw bergterrein, modder en zand, voor ieder van dit soort paden is je mountainbike geschikt als je deze er maar op afstemt. Vraag daarom bij je verkooppunt om advies als je niet zeker weet of de door jou gekozen mountainbike geschikt is voor waarvoor je deze wil inzetten.

Welke uitrusting heb je nog meer nodig?

Met alleen een goede fiets ben je er nog niet. Mountainbiken is een ruige sport. Vooral in het begin kun je vaak en op een nare manier ten val raken, waardoor je verwondingen op kunt lopen. Het is daarom belangrijk dat je je goed beschermd tegen mogelijk letsel.

Uiteraard is het eerste waar je aan denkt een valhelm. Als je op je hoofd landt kan deze helm je goed beschermen voor bijvoorbeeld een hersenschudding of flauwvallen. Daarnaast draag je een speciale fietsbril, om bestand te zijn tegen de snijdende wind en opspattende kiezelsteentjes, blaadjes, modder en regen. Tot slot draag je beschermende kleding in de vorm van een speciaal shirt, broek met zeem en handschoenen.

Qua schoenen moet je denken aan voldoende grip op je pedalen. Bij mountainbiken gebruik je meestal klikpedalen, waardoor het aan te raden is schoenen met schoenplaatjes te dragen. Hierdoor schiet je niet zo snel uit en houd je grip op je fiets.

Overige spullen

Tot slot moet je rekening houden met benodigdheden voor, tijdens en na het sporten. Zo kan het gebeuren dat door het sporten je fiets beschadigd raakt en je bijvoorbeeld een lekke band krijgt. Neem daarom altijd een reparatiesetje mee. Deze set neem je het handigste mee in een zadeltasje, zodat je er geen last van hebt tijdens het mountainbiken. Daarbij is voldoende drinken belangrijk om goed te kunnen sporten. Schaf daarom altijd een bidonhouder aan die je aan het frame monteert en vul de bidon met verfrissend drinken. Water of sportdrank zijn hierbij goede aanraders. Als eten is een energiereep een goed idee, omdat deze voldoende energie geeft en makkelijk mee te nemen is.

Tot slot kun je een fietscomputer meenemen om onder andere je snelheid, afstand en tijd te meten. Dit is handig als je competitief wil mountainbiken om te kijken of je je eigen record hebt verbeterd. Wanneer je aan al de bovenstaande zaken hebt gedacht, kun je op de beste manier beginnen met mountainbiken.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →