23 juni 2024

Buitenband kopen? Lees onze kooptips!

Het kopen van de juiste buitenband is van groot belang. Een goede buitenband zorgt ervoor dat je minder snel lek rijdt. Daarnaast maakt het je fietstocht een stuk comfortabeler. Lees hier alles over de buitenband.

Kies de juiste fietsband

Niet elke fietsband is hetzelfde. Ze zijn allemaal rond en zwart, maar daar houdt het wel zo beetje bij op. Wanneer je dan je banden laat vervangen of je neemt een compleet nieuwe fiets, is het handig om te weten welk soort banden je waar en wanneer nodig hebt. Afhankelijk van wat voor fiets je hebt en waar en waarvoor je deze gebruikt kun je de beste keuze maken op het gebied van fietsbanden.

Soort fiets

Het eerste belangrijke punt om naar te kijken is naar wat voor soort fiets je rijdt. Afhankelijk van waarvoor je je fiets gebruikt kun je een band kiezen die bestendig is tegen het gebruik. Heb je een gewone stadsfiets om van huis naar werk of te school te rijden, dan is het belangrijk dat je band lekbestendig is. Dit geldt echter voor de gewone stadsfiets. Een elektrische fiets heeft met name baat bij grip op de weg, door de hoge snelheden die het kan halen. Dit is ook het geval bij een mountainbike, omdat je deze vaak in oneffen gebied gebruikt. Tot slot kies je bij een racefiets ervoor om een band te nemen die zo min mogelijk rolweerstand heeft, zodat je minder moeite hoeft te doen om hard te fietsen. Voor het grip van de banden kijk je naar het profiel. Hoe dieper de groeven, hoe meer grip. Als je banden glad zijn, kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties bij bijvoorbeeld scherpe bochten maken. Controleer daarom geregeld of het profiel van je banden er door remmen en langdurig gebruik nog niet afgesleten is en vervang je band indien nodig.

De maat

Verder is het belangrijk dat je de juiste maat band hebt. Hierbij is de maat van de buitenband leidend. Deze zit namelijk al passend om je wiel heen. Je kunt de maat van de buitenband vinden op de zijkant en daar kies je je binnenband op. Het voordeel is dat doordat binnenbanden rekbaar zijn, deze in meerdere maten tegelijk passen. Wel is het belangrijk een band te kiezen die zo perfect mogelijk aansluit. Een te kleine maat binnenband kan sneller scheuren en een te grote maat heeft een grotere kans op lekken. Als je kijkt naar de maat kijk je ook naar het ventiel. Het ventiel van de binnenband moet namelijk goed door het gaatje in je wiel passen. Kies daarom altijd voor een fietsband die perfect aansluit op je soort fiets. Hierbij zijn drie verschillende types: het Hollands ventiel (ook wel Dunlopventiel genoemd), dat vooral bedoeld is voor stadsfietsen, het Franse ventiel voor racefietsen en het autoventiel voor mountainbikes. Voor elektrische fietsen hangt het af van de uitvoering.

Rolweerstand

Het werd hierboven al benoemd, maar het laatste puntje waar je op moet letten is de rolweerstand. Afhankelijk van waar je je fiets wilt gebruiken kies je de band met de passende rolweerstand. Hoe harder je moet kunnen fietsen, hoe minder weerstand je op de wielen wilt hebben. Kies daarom voor een lage rolweerstand bij een racefiets en een hogere rolweerstand bij stadsfietsen, waar je rekening moet houden op dat je op elk mogelijk moment moet kunnen remmen. Het is dus belangrijk dat je wanneer je een fietsband kiest kijkt naar wat voor fiets je hebt en waarvoor je deze gebruikt. De verkeerde band kan voor onnodige tegenwerking zorgen. Standaard is een stadsfiets met een Hollands ventiel en een hoge rolweerstand, maar voor de specifieke fietser moet je kijken wat het beste past.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *