23 juni 2024

Fietsendrager kopen? Lees onze tips

Een fietsendrager is zeer handig als je bijvoorbeeld een sportieve vakantie wil vieren in het buitenland. Je kunt de fiets makkelijk meenemen met de auto en op locatie verdergaan op je tweewieler. Nu zijn er verschillende manieren om je fiets of fietsen mee te nemen met een fietsendrager, dus welke manier is nu het beste voor jou geschikt? In deze koopgids krijg je tips over het bestellen van de voor jou ideale fietsendrager.

Op het dak of aan de trekhaak

Het eerste en meest opvallende verschil van de verschillende soorten fietsendragers is waar deze je fiets op je auto aan het dragen zijn. Hierbij zijn er twee methodes mogelijk. De ene manier is dat de fietsendrager achterop genomen wordt, waardoor deze als het ware op de trekhaak rust. De andere manier is op het dak, waar de fietsen rechtovereind bovenop je auto staan. Afhankelijk van hoe je op vakantie wil is de ene fietsendrager makkelijker te gebruiken dan de ander.

Het grootste verschil zit hem in dat de fietsendrager voor op het dak in veel minder situaties geschikt is. Zo is deze fietsendrager niet in alle gevallen geschikt voor twee of meer fietsen tegelijk. Helemaal niet wanneer je op pad wil gaan met een elektrische fiets. De fietsendrager op je trekhaak is in de meeste gevallen het meest praktisch. Je kunt bijna altijd twee fietsen (of meer) meenemen, die ook niet in de weg zitten als je bij je kofferbak moet komen. De meeste fietsendragers voor op je trekhaak kunnen kantelen, zodat je alles in en uit kunt laden.

Het enige waarin de fietsendrager op de trekhaak het minder doet ten opzichte van de fietsendrager op het dak is dat de drager op het dak standaard goedkoper is. Als je dus maar één fiets mee wil nemen kun je zonder zorgen gebruikmaken van de fietsendrager voor op het dak.

Let op het gewicht

Net als bij alle toepassingen om producten of personen te kunnen verplaatsen heb je bij fietsendragers te maken met dat ze een maximaal laadgewicht hebben. Ga je over dit gewicht heen, dan kan de drager kapotgaan en tijdens je rit je fiets midden op de weg losschieten. Kijk daarom altijd goed hoeveel je fietsen bij elkaar wegen en kies op basis hiervan welke fietsendrager het beste bij je past. Vooral wanneer je een elektrische fiets hebt moet je hier goed op letten, aangezien de elektrische fiets door de accu en andere functionaliteiten veel zwaarder is dan een gewone fiets.

Extra aandacht voor mountainbikes

Vaak ga je als je op vakantie gaat met de fiets de ongerepte natuur in om bijvoorbeeld door het bos of in de bergen te rijden. Dit doe je vaak met een mountainbike, maar als je deze mee moet nemen heb je vaak een speciale fietsendrager nodig. De gewone fietsendragers die je normaal kunt bestellen zijn geschikt voor stadsfietsen, waardoor de goot waar de banden in moeten vaak te dun is voor de mountainbike. Er zijn speciale fietsendragers waar je deze goot bij kunt stellen, zodat je alle verschillende maten banden kunt vervoeren.

Het is dus vooral belangrijk dat je weet wat voor fiets je mee wilt nemen. Op basis hiervan kun je de beste keuze maken voor welke fietsendrager voor jouw fiets en uitje geschikt is.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →