23 juni 2024

Fietshelm kopen? Alles over de fietshelm

Een goede fietshelm kan het oplopen van ernstig hoofdletsel sterk verkleinen. Zeker bij hoge snelheden is het dragen van een fietshelm aan te raden. Fiets jij op een racefiets, mountainbike of een speed pedelec? Schaf dan een goede helm aan met een juiste pasvorm.

Fietshelm en gezondheid

Zoals gezegd kan het dragen van een fietshelm de kans op letsel aan het hoofd verkleinen. Wanneer je met de fiets valt is er een grote kans dat het hoofd in aanraking komt met het wegdek. Een helm kan hierbij de eerste klap opvangen, zodat het hoofd grotendeels ontzien wordt. In veel landen is een helm verplicht, maar in Nederland (nog) niet. Vaak vinden mensen het overbodig, maar dat is absoluut niet het geval. Zeker voor mountainbikers en wielrenners die met hoge snelheid fietsen is het een must. Een goede fietshelm kan een hoop leed verkomen.

Soorten en maten

Er zijn veel fietshelmen te koop in allerlei kleuren. De belangrijkste eigenschap van een helm is een juiste pasvorm. Als de fietshelm te groot of te klein is dan heeft het dragen van een helm geen zin. Probeer dan ook altijd verschillende helmen voordat je er een koopt. Laat je hierbij altijd goed adviseren door de verkoper. Heb je een goedzittende helm gevonden? Dan is vaak mogelijk om de helm goed af te stellen. Zo kan de pasvorm aangepast worden door de sluiting, afstelsysteem met draaiknop en eventueel stukjes foam die de helm kunnen opvallen.

Fietshelm kopen? Waar moet je opletten

Veiligheidsnorm

Controleer of de helm voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Voor een fietshelm in Nederland is de EN 1078-norm gebruikelijk. Kijk ook of de helm een keurmerk heeft. Dat geeft aan dat hij aan de vereiste veiligheidsnormen voldoet.

Pasvorm

Een goed passende helm is cruciaal voor optimale bescherming. Meet de omtrek van je hoofd en kies een helmmaat die daarbij past. De helm moet stevig op je hoofd zitten zonder te knellen. De riempjes moeten comfortabel onder je kin zitten. De rand van de helm met 2 vingerdiktes boven je ogen zittten. Laat je hier ook eventueel adviseren door de verkoper.

Ventilatie

Een slecht ventilerende helm zorg snel voor een warm hoofd. Kies daarom een helm met voldoende ventilatieopeningen om oververhitting te voorkomen. Ventilatie is vooral belangrijk tijdens warme dagen of intensieve ritten. Controleer of de ventilatieopeningen zijn voorzien van gaas om insecten buiten te houden.

Constructie

Fietshelmen zijn er in verschillende constructies, waaronder in-mold en hard shell. In-mold helmen zijn lichter en hebben vaak betere ventilatie, terwijl hard shell helmen duurzamer zijn en meer impactbestendigheid bieden. Kies de constructie die past bij je rijstijl en voorkeuren.

Aanpassingsmogelijkheden

Sommige helmen hebben aanpassingsmogelijkheden, zoals een draaiknop aan de achterkant voor een nauwkeurigere pasvorm. Deze functies dragen bij aan het comfort en de stabiliteit van de helm tijdens het fietsen.

Beste fietshelm 2023

[products-html]

[products-html-full]

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →