Wil je bagage meenemen op de fiets? Dan kan een fietstas handig zijn. Het aanbod aan fietstassen is groot, dus een juiste keuze kan lastig zijn. We helpen je met deze blog!
Een fietstas is ideaal als je dagelijks met de fiets boodschappen doet, met je laptop naar je werk fietst of op fietsvakantie gaat. Het assortiment aan fietstassen wordt steeds groter. Er zijn fietstassen in verschillende formaten, soorten en natuurlijk kleuren. De eerste stap is het kiezen van de juiste soort. Zo neem je op een veilige, makkelijke en ook droge manier je kostbare spullen mee op de fiets.
Soorten fietsentassen
Er zijn verschillende soorten fietstassen. Elk soort tas heeft zijn eigen doel. Zo is een pakaftas handig als je de tas mee wilt nemen op het moment dat je van de fiets afstapt en is een dubbele fietstas weer handig als je veel boodschappen mee wilt nemen. Hieronder wordt alles haarfijn uitgelegd.
Dubbele fietstas
Een dubbele fietstas heeft tassen aan beide kanten van de bagagedrager. Op deze manier kunt u veel bagage meenemen op een eenvoudige en stabiele manier. Het is dan wel zaak om de bagage te verdelen over de 2 compartimenten. De meeste fietstassen zijn ook geschikt voor de elektrische fiets. Omdat de accu vaak onder de bagagedrager zit moet bij aanschaf worden gekeken of dit past. Hieronder enkele populaire modellen.
Enkele fietstas of pakaftas
Een enkele fietstas is een losse tas die vaak met clips aan de bagagedrager gehangen kan worden. Omdat ze er eenvoudig af te halen zijn worden ze ook wel pakaftas genoemd. Dit is dan direct ook het grootste voordeel van een enkele fietstas. Dit kan handig zijn als u na het fietsen uw spullen wilt meenemen. Vaak wordt er een schouderband meegeleverd, zodat u de tas eenvoudig op uw schouder kunt dragen. Hieronder staan 2 veel verkochte modellen.
Stuurtas
Een stuurtas is een compacte fietstas en wordt bevestigt aan het stuur. Deze tas is ideaal voor de kleinere, kostbare spullen, zoals een bril, portemonnee of een telefoon. De meeste stuurtassen hebben een kliksysteem waarmee de tas makkelijk van de fiets afgehaald kan worden. Op die manier kan je altijd je waardevolle spullen dicht bij je houden. Vaak kunt u bovenop de stuurtas en onder een vochtwerend plastic ook een kaart of knooppuntenroute stoppen. Zo heeft u tijdens het fietsen zicht op de route.
Zadeltas
Een zadeltas is populaire fietstas onder wielrenners en mountainbikers. Een racefiets en ook een mountainbike hebben immers geen bagagedrager. Een zadeltas wordt onder het zadel gemonteerd met riempjes of een kliksysteem. Met behulp van het kliksysteem kan de zadeltas er eenvoudig afgeklikt kan worden. De inhoud van een zadeltas is gering, maar er past met gemak een telefoon, energiereep en een bandenplaksetje in.
Frametas
Deze tas is minder bekend, maar daarom niet minder praktisch. De frametas wordt aan de bovenbuis bevestigd en biedt doorgaans meer ruimte dan een zadeltas. Ze zijn vaak driehoekig van vorm, zodat ze mooi in de hoek van het frame passen. De frametas is zeer geschikt voor de actieve fietser die zijn kostbare spullen droog en veilig mee wilt nemen.
Voortassen
De voortassen worden vaak gebruikt door de vakantiefietser. In combinatie met een set achtertassen kunt u rond de 60 liter aan bagage meenemen. Vaak koopt u de achter- en voortassen als een set. Een groot en populair merk is Ortlieb. Deze maken sterke waterdichte fietstassen in verschillende felle kleuren. Voor het fietsen met voortassen moet u een voordrager hebben waar ze aan opgehangen worden. Bekijk dus voor aanschaf of er een voordrager op uw voorvork gemonteerd kan worden. Voor een optimale gewichtsverdeling en stuurcomfort is het aan te raden de voortassen niet te zwaar te beladen. Gebruik dan ook het liefst de voortassen altijd in combinatie met de achtertassen.
Waar moet ik nog meer op letten?
Inhoud of maat
De inhoud oftewel de maat is een belangrijke eigenschap van de fietstas. Het is belangrijk om goed over de maat na te denken. Op welke fiets ga ik de tas gebruiken en wat wil ik vervoeren in de fietstas. Ga je regelmatig met de fiets veel boodschappen halen? Kies dan voor een ruime dubbele fietstas van 50 liter of meer. Ga je weg met de racefiets en wil je alleen bandenplakspullen en een energiereep meenemen? Neem dan een zadeltas van een halve liter. Bedenk dus goed wat het doel is van de fietstas.
Soort | Inhoud |
Enkele fiettas | 10 tot 30 liter |
Dubbele fietstas | 20 tot 60 liter |
Stuurtas | 5 tot 10 liter |
Zadeltas | 0,5 tot 1 liter |
Frametas | 0,5 tot 5 liter |
Materiaal
Fietstassen kunnen worden gemaakt van diverse materialen. De meest gangbare materialen zijn nylon, polyester, bisonyl, canvas of leer. Elk materiaal heeft zijn eigenschappen. De fietstassen van bisonyl zijn volledig waterdicht, maar de tassen verliezen wel hun vorm bij veel bagage. De canvas fietstassen zijn prijzig, maar gaan wel heel lang mee en zijn waterafstotend. De meeste gemaakte tassen zijn van polyester. Polyester is een materiaal wat lang mooi blijft en erg sterk is. Daarbij komt dat ze niet al te duur zijn. Ze zijn niet volledig waterdicht, maar bij een kleine regenbui zullen uw spullen niet nat worden.
Veiligheid
Ook moet er bij de aanschaf van fietstassen rekening gehouden worden met de veiligheid. Met een paar fietstassen ben je al snel een stuk breder. Het is handig om hier tijdens het fietsen aan te denken. Verder moeten de fietstassen niet te zwaarbeladen worden, en probeer bij dubbele tassen het gewicht gelijkmatig te verdelen. Als laastste is het van belang de fietstassen goed te monteren, zodat ze niet van de fiets afvliegen. Zeker bij sterke wind of zware bagage kan dit nog wel eens gebeuren. Let dus bij aanschaf op een degelijke bevestiging.