15 oktober 2024

Beste fietsverlichting

Fietsverlichting kopen? Goede fietsverlichting is erg belangrijk voor fietsers. Vooral in de donkere herfst- en wintermaanden! Het vergroot je eigen veiligheid tijdens een fietsrit in het donker of bij slecht zicht. Goede fietsverlichting maakt fietsers niet alleen beter zichtbaar voor andere weggebruikers, zoals automobilisten en voetgangers, maar draagt ook bij aan je eigen zicht op de weg. Hierdoor zijn obstakels en oneffenheden beter zichtbaar tijdens het fietsen. Daarom is het aan te raden dat je altijd zorgt voor goed werkende verlichting. Zo draag je bij aan een veiliger verkeer voor iedereen.

Maar wat is goede fietsverlichting? In dit artikel zetten we de beste fietsverlichting op een rij. Daarbij bespreken we verschillende soorten en behandelen we enkele goed beoordeelde fietsverlichting.

Beste verlichtingssets

Met een verlichtingsset heb je met weinig moeite goede verlichting op je fiets. Ze zijn klein, snel te monteren op je fiets en werken vaak op batterijen. Om die reden zijn ze populair! Hieronder enkele goed beoordeelde modellen.

Soorten fietsverlichting

Er bestaan verschillende soorten fietsverlichting. Er zijn grofweg 3 soorten fietsverlichting: een fietslamp op batterij, een fietslamp gevoed door een (naaf)dynamo of doormiddel van de accu van je elektrische fiets of een lamp met een usb-aansluiting waarmee je de lamp kunt opladen. Bekijk voor de aanschaf welke je nodig hebt en ook of de fietslamp op je fiets past. Wij bespreken hier onder de soorten fietsverlichting.

Fietsverlichting op batterij

Fiets verlichting met batterijen biedt gemak, flexibiliteit en helderheid. Dit allemaal zonder extra weerstand van een dynamo in of op het wiel. Tegenwoordig hebben de losse fietsverlichting LED lampjes en diverse licht standen. Ook de waterbestendigheid zorgen voor betrouwbaarheid in verschillende soorten weer. Ook beschikken de losse verlichting vaak over extra functies zoals automatische aan- en uitschakeling en remlichtfuncties voor verhoogde veiligheid op de weg.

Fietsverlichting voor een dynamo

Fietsverlichting die wordt aangedreven door een dynamo heeft enkele voordelen. Ten eerste is er geen noodzaak om batterijen te vervangen of op te laden. Op deze manier is je lamp altijd klaar is voor gebruik. Daarnaast is er geen extra gewicht toegevoegd aan de fiets doordat er geen batterijen inzitten. Bovendien is dynamo-verlichting milieuvriendelijk omdat er geen wegwerpbatterijen nodig zijn. Zolang je trapt brandt de lamp, dus je hoeft je geen zorgen te maken over batterijduur.

Fietsverlichting met USB-aansluiting

Fietsverlichting met USB-aansluiting biedt natuurlijk ook weer verschillende voordelen. Het maakt gebruik van oplaadbare batterijen die gemakkelijk kunnen worden opgeladen via een USB-poort. Hierdoor is het super handig om ze op te laden met behulp van een computer, powerbank of gewoon een USB-oplader van bijvoorbeeld je telefoon. Hierdoor is nieuwe batterijen kopen niet meer nodig. Dit bespaart je weer geld en is ook weer beter voor het milieu. Bovendien biedt het vaak krachtige verlichting met diverse lichtstanden. Ook zijn deze door het compacte formaat ook gemakkelijk op je fiets te monteren en demonteren.

Welke lichtsterkte heb ik nodig?

Kijk bij het kopen van fietsverlichting ook naar de lichtsterkte van de lamp. Dit wordt uitgedrukt in lumen en staat vaak op de verpakking vermeld. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het aantal lumen, hoe feller de verlichting. Voor stadsfietsen wordt vaak 100-200 lumen aanbevolen, terwijl voor off-road fietsen of fietsen op donkere wegen 400 lumen of meer wenselijk kan zijn.

Wat zijn de regels voor fietsverlichting in Nederland?

Regels voor verlichting

U kunt niet zomaar alle verlichting op de fiets monteren. Houd rekening bij het kopen van verlichting met het onderstaande:

  • Het voorlicht moet wit of geel zijn.
  • Het achterlicht moet rood zijn.
  • De lampen moeten recht vooruit of achteruit schijnen.
  • De verlichting moet goed zichtbaar zijn. Dus geen fietsmand of fietstas ervoor.
  • Geen knipperende verlichting.
  • De lampjes mogen ook aan de kleding of een fietstas worden bevestigd.
  • Het is niet toegestaan lampjes op uw hoofd, armen of benen vast te maken;
  • Extra verlichting monteren is niet toegestaan.

Regels voor reflectoren

Ook moet uw fiets beschikken over een aantal reflectoren. Voor een fiets met 2 wielen gelden de volgende regels:

  • Een rode reflector aan de achterkant van de fiets is verplicht.
  • De banden van de fiets moeten witte of gele reflectoren hebben.
  • De trappers moeten gele reflectoren hebben.
  • Het hebben van reflectoren in de spaken is niet toegestaan

Boete bij geen fietsverlichting

Fietsverlichting is volgens de wet verplicht. De bovengenoemde regels staan dan ook opgesteld in de reglementen van de Rijksoverheid. Mocht je je niet aan de wettelijke voorschriften houden, en heb je je fietsverlichting niet op orde, dan kan een politieagent je staande houden en kun je een boete verwachten. Lees hier meer over de hoogte van de boete.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *