Zo beetje iedereen die weleens gefietst heeft kent de volgende situatie. Je bent een lang stuk aan het fietsen, maar hoe lekker je ook in het begin reed, zo vervelend is het nu. Het zadel onder je zitvlak begint enorm te irriteren en je gaat expres wat langer op je pedalen staan om even de pijn niet te hoeven voelen. Het liefste wat je dan wilt is snel naar huis gaan, maar je moet nog minstens vijf kilometer.
Dit komt omdat je geen goed zadel hebt. Nu hoeft dit niet per se te liggen aan de kwaliteit van het zadel, want voor iedereen is een ander zadel beter geschikt. Het perfecte zadel voor iedereen bestaat niet. Maar waar moet je dan op letten wanneer je een zadel aanschaft voor je fiets? Het belangrijkste hierin is dat je let op je eigen situatie.
De stadsfiets
In de voorbeelden wordt gekeken naar wat voor zadel het beste bij je past als je rijdt op een stadsfiets. Dit is de meest gebruikelijke fiets, omdat veel Nederlanders hun fiets gebruiken om in de stad naar werk, school, de supermarkt of vrienden te rijden. Daarom wordt er bij het best passende zadel gekeken naar dergelijk gebruik.
1. Je zithouding
De pijn van je zadel komt omdat je te veel druk op je zitvlak uitoefent. Dit heeft onder andere te maken met je zithouding. Er zijn drie standaard fietszithoudingen, waarbij je bij een stadsfiets vooral rechtop zit en je direct druk op je zadel uitoefent. Als je bijvoorbeeld een beetje voorovergebogen zit, verlicht je druk van je zitvlak naar je armen, waardoor je minder snel en minder veel last krijgt van je zadel. Hierbij maakt het niet zoveel uit wat voor een zadel je hebt, aangezien je met alle zadels zo de druk verlicht.
2. De hardheid
Afhankelijk van waarvan je last hebt tijdens het fietsen kun je je zadel afstemmen. Om te beginnen kijk je naar hoe hard het zadel moet zijn. Heb je tijdens het fietsen last van je zitbotjes, dan heb je een zachter zadel nodig dan waar je nu mee rijdt. Is je huid geïrriteerd, dan kun je beter een harder zadel kopen. Koop nooit een te zacht zadel van gel. Dit gaat op den duur altijd last veroorzaken.
3. De bolling
Een ander belangrijk punt van je zadel is hoe bol deze staat. Een te bol zadel kan zorgen dat je last krijgt ter hoogte van je bilspleet of anus. Het is belangrijk dat je tijdens het fietsen met je zitbotjes op je zadel kan zitten, anders krijg je vrij snel last. Neem daarom nooit een te bol zadel en probeer altijd zoveel mogelijk je zadel horizontaal te zetten.
4. Uitsparingen
Tot slot heb je zadels met uitsparingen op plekken waar je de pijn ervaart. Vooral als de pijn zit ter hoogte van je stuitje of je kruis. Deze uitsparing helpt de druk rond deze gebieden te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. Hier zal de druk nog lang op zich moeten wachten.
Samengevat
Voor een stadsfiets kun je het beste een zadel nemen dat de druk rond je zitvlak zo goed mogelijk verlicht. Mocht je al ergens last hebben van een deel van je zitvlak, dan kun je je zadel aanpassen aan wat deze druk kan verminderen. Weet je niet wat je nodig hebt, probeer dan verschillende bollingen, hardheden en uitsparingen uit om te vinden wat voor jou het beste zit.