22 mei 2024

Fietszitje kopen? Alles over fietszitjes

Om uw kind veilig mee te kunnen nemen op de fiets gebruikt u een fietszitje. Er zijn fietszitjes voor aan het stuur of achterop de bagagedrager. Er zijn voor beide opties veel verschillende soorten fietsstoeltjes. Lees hier alles over fietszitjes.

Je kind meenemen op de fiets is natuurlijk heel gemakkelijk, maar kan ook voor de nodige gevaren zorgen. Horrorverhalen over gevallen kinderen of voetjes die tussen de spaken komen wil je liever niet zelf meemaken, dus wil je wel dat je kind op een veilige manier mee op de fiets kan. Dit doe je door een fietszitje aan te schaffen, maar ook hier zijn weer verschillende stoelen beschikbaar en zijn er verschillende regels waarom het ene kinderzitje beter is dan het andere. Wil jij ook je kind mee kunnen nemen op de fiets? Let dan goed op de volgende punten om ervoor te zorgen dat je je kind met zo min mogelijk risico mee kunt nemen.

Alles voor de veiligheid

Je wilt natuurlijk alle risico’s zoveel mogelijk uit de weg kunnen ruimen. Daarom is het belangrijk dat je een fietszitje neemt die voldoet aan de juiste kwaliteitseisen. Zo kun je het beste kiezen voor een zitje dat hoger zit, waardoor de voetjes tijdens het fietsen niet tussen de spaken kunnen komen. Ook is het belangrijk dat het kinderzitje goed vast kan, zowel in de context van dat je kind er stevig met een goedwerkend gordeltje in kan als dat het zitje goed aan je fiets vastzit. Controleer dit dus altijd om eventueel vallende kinderen te vermijden.

Waar te zitten

Het zal je vast opgevallen zijn dat er twee soorten kinderzitjes bestaan, aan de voorkant en aan de achterkant. Aan de voorkant maak je het kinderzitje vast aan het stuur en rust deze boven je voorwiel. Aan de achterkant wordt het zitje bevestigd aan de bagagedrager. Hierbij is het geen kwestie van wat je zelf fijner vindt zitten, maar wat het beste is voor je kind. Afhankelijk van de levensfase waarin je kindje zit kan je deze in één van de twee plaats laten nemen. In de meeste gevallen zullen kinderen van de voorkant naar de achterkant gaan. Dit komt omdat het voorzitje minder stevig is voor grotere kinderen dan achter. In het voorzitje nemen kinderen plaats vanaf dat ze ongeveer negen maanden oud zijn. Hierdoor kun je een beter overzicht houden en blijven ze steviger zitten. Het kinderzitje vooraan behoudt dienst totdat je kindje meer dan 15 kilogram gaat wegen. Dit is in de meeste gevallen wanneer ze een jaar of 3 zijn. Daarna verhuist het kinderzitje naar achteren, waar de kinderen beter tegengehouden kunnen worden. Begin ook echt pas rond een jaartje of 3, omdat ze rond deze leeftijd al zelf een beetje kunnen meehelpen met op hun plek te blijven zitten. Het kinderzitje kan gebruikt blijven worden tot je kind een jaar of 6 is of meer dan 22 kilogram weegt. Tot en met deze leeftijd en/of dit gewicht kan het kinderzitje de kwaliteit blijven leveren die je ervan verwacht.

Na het kinderzitje

Is jouw kind al ouder dan 6 of zwaarder dan 22 kilogram? Dan zijn ze het kinderzitje voor op de fiets uitgegroeid. Je kunt dan twee dingen doen: of je neemt je kind zonder kinderzitje op de bagagedrager mee, of deze leert zelf al te fietsen. Vanaf deze tijd zal alleen in de auto nog een kinderzitje nodig kunnen zijn.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →