Fietsen op de Veluwe

De beste manier op de Veluwe te ontdekken is per fiets. Via de vele paden fiets u langs de gezellige steden en dorpen en natuurlijk door de prachtige natuur. De Veluwe is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en misschien wel de mooiste.

De geur van de bossen, de prachtige kleuren van de heide en de uitstekende fietsfaciliteiten maken de Veluwe een waar fietsparadijs. Het is niet voor niks een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Voor een optimale beleving van de Veluwe is de fiets een uitstekende keuze.

Voor elke fietser

Elke fietser komt aan zijn trekken op de Veluwe. Zo zijn er rustige fietspaden voor mensen die de rust komen op zoeken, maar ook ruige paden voor de mountainbikers. Door het glooiende karakter en de goede wegen kunnen ook de fanatieke wielrenners uit de voeten. Bent u even uit gefietst? Dan kunt u terecht bij de vele restaurants en terrassen die de Veluwe rijk is.

Natuur

De Veluwe is onderdeel van Gelderland en beslaat ongeveer 1000 km2. Het bestaat grotendeels uit bossen met hier en daar heidevelden, zandverstuivingen en vennen. Dit uitgestrekte landschap maakt het leven voor veel verschillende dieren mogelijk. De kans is groot dat u tijdens een fietstocht oog in oog komt te staan met wild. Ga op zoek naar onze Big Five! Daartoe behoort het edelhert, de vos,  de ree, de schotse hooglander en de wilde zwijnen. Natuurlijk kunt u ze spotten tijdens een fietsrit, maar om de kans aanzienlijke te vergroten worden er ook excursies georganiseerd.

Steden en dorpen

Op de Veluwe zijn veel kleinere steden en dorpen waar u als fietser dankbaar gebruik van kunt maken. Zo is er veel horeca aanwezig en zijn de bezienswaardigheden een mooi moment om even van de fiets te stappen. De dorpen liggen mooi verspreid over het gebied zodat u deze stops prima kunt opnemen in uw fietsroute. De wat groteren steden zoals Apeldoorn, Zwolle, Arnhem, Ede liggen meer aan de rand van de Veluwe en kunnen dus prima fungeren als opstapplek voor een dag fietsen op de Veluwe. Echte aanraders zijn Hattem, Harderwijk en Elburg. Deze wat kleinere steden zijn in het verleden onderdeel geweest van het machtige hanzenetwerk. Hierdoor beschikken ze over een leuk historisch centrum.

Bezienswaardigheden

Even een dagje niet fietsen? Dan kunt terecht bij de vele bezienswaardigheden. Zo zijn er tal van prachtige kastelen, dierentuinen, verschillende musea en natuurlijk enorm veel excursies die u nog meer leren over de Veluwe. Het is teveel om op te noemen.

Fietsvakanties

Ook voor een fietsvakantie is de Veluwe een aanradar. Door het grote aantal aan campings, hotels en bungalowparken is overnachten geen probleem. U kunt natuurlijk heel goed zelf een route uitstippelen en de overnachtingen regelen. Dit zorgt voor een avontuurlijk en vrij gevoel. Wilt u zonder nadenken de mooiste plekken van de Veluwe zien en zonder zorgen naar uw slaapplaats fietsen? Boek dan een georganiseerde fietsvakantie! Er zijn tal van organisaties die fietsvakanties aanbieden op de Veluwe.

Knooppuntennetwerk

Zoals in heel Nederland kunt u ook op de Veluwe gebruik maken van het knooppuntennetwerk. Dit netwerk van fietspaden zorgt ervoor dat u de weg niet kwijt raakt en kunt genieten van de mooiste plekje van de Veluwe. Bij elke knooppunt staat een bord met een fietskaart van de directe omgeving. Hiermee kunt u zelf de route en bestemming bepalen. U kunt alle kanten op!

Fietsroutes

De diversiteit van de Veluwe zorgt ervoor dat je prachtig kan fietsen. Dat is precies de reden waarom er zoveel fietsroutes zijn op de Veluwe. Voor zowel gewone fietsers als mountainbikers zijn er voldoende routes om uit te kiezen. Veelal maken de routes gebruik van de fietsknooppunten. Het handige van een kant en klare route is dat je niet hoeft na te denken over de richting. Daarnaast wordt jij ook langs de mooiste plekken gestuurd. Een groot aantal van deze routes zijn te vinden op internet. Wij geven hier een lijstje van enkele websites met fietsroutes.

Fiets huren

Kom je niet met de eigen fiets? Dan zijn er ook voldoende fietsverhuur mogelijkheden in het gebied. Vaak is er in de grote steden genoeg verhuur met onder andere stadsfietsen en elektrische fietsen. Deze kunnen voor langere tijd gehuurd worden waardoor u de gehele Veluwe kunt rondfietsen. Het volgende overzicht geeft u een goed beeld van alle fietsverhuur op de Veluwe.