Het fietserpad: op de fiets van noord naar zuid

Het fietserpad is een langeafstandsfietsroute en is geinspireerd op het populaire Pieterpad voor wandelaars. De route heeft net als het wandeltraject zijn startpunt op de Sint-pietersberg in Limburg en gaat tot Pieterburen in noorden van Groningen. Met deze route fiets je dus van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden van ons land.

Route

De route loopt dus grotendeels langs Pieterpad. Het gehele traject is 574 kilometer, maar is goed op te delen in kortere trajecten. Vanuit het zuiden van Limburg loopt de route langs de Maas en gaat voor een groot deel door het Oosten van Nederland. De route loopt vervolgens verder door het vriendelijke Drentse landschap naar Pieterburen in het uiterste Noorden van Groningen. De route is helaas niet bewegwijzerd. Gelukkig zijn er van de route diverse routeboekjes en kaarten te koop.

Zwaarte

Ons land is een echt fietsland. Er zijn veel goede fietspaden. Ook zijn er weinig hoogteverschillen. Dit maakt het fietserpad dan ook een niet al te zware fietsroute. Natuurlijk kun je het zo zwaar maken als je zelf wilt door de gehele route in 3 a 4 dagen af te leggen. Maar omdat er onderweg genoeg te zien en te beleven is kun he er beter een goede week voor uittrekken. Officieel staat het fietserpad dan ook gekenmerkt als een lichte route. Zelfs met een simpele stadsfiets kunt u de route met succes afleggen.

Overnachten

Het traject leent zich perfect om er een leuke fietsvakantie van te maken. Overnachten op mooie fietsvriendelijk natuurcampings is dan een goede oplossing. Op die manier heb je alle vrijheid en kun je de trajecten indelen zoals je dat zelf wilt. Ook voor wat meer comfort liggen er voldoende hotels langs de route. Er zijn zelfs reisorganisaties die alles voor je geregeld hebben. Alle dagafstanden, bagagetransporten en slaapplaatsen zijn dan voor je uitgekozen.