Fietsverlichting kopen? Lees onze tips!

Fietsverlichting kopen? Wat is er te koop en waar moet je op letten. Lees hier alles over de beste verlichting op de fiets. Vooral in de donkere herfst- en wintermaanden is het belangrijk goede fietsverlichting te hebben. Dit doe je om beter op te vallen in het verkeer zodat er minder snel ongelukken kunnen gebeuren, maar ook om geen boete te hoeven krijgen. Maar waar moet je op letten bij goede fietsverlichting? Dit zijn de punten waar je rekening mee moet houden als je fietsverlichting gaat kopen.

€6.75

Dresco verlichtingsset Classic led batterijen rood/zwart/wit

Dresco Classic verlichtingsset: Deze fietsverlichtingsset heeft krachtige led-lampjes voor een hoge lichtopbrengst bij een laag energieverbruik. De lampjes hebben naast de normale stand twee knipper-standen. Door middel van de meegeleverde adapters is het achterlicht te monteren aan de zadelpen of achtervork en het voorlicht aan het stuur van de fiets De lampjes werken op vier meegeleverde AAA batterijen.

Specificaties:
  • Kleur: rood, zwart, wit
  • Materiaal: kunststof
  • Type licht: led
  • Voeding: 4 x AAA batterijen (inbegrepen)
  • Bevestiging: zadelpen/achtervork, stuur
Inhoud:
  • 1 Voorlicht
  • 1 Achterlicht
  • 2 Adapters
  • 4 Batterijen

Bekijk prijs

Verschillende soorten verlichting

De meeste fietsen hebben van zichzelf al verlichting in de vorm van een koplamp die wordt aangedreven door een dynamo aan je wiel en een rood achterlicht op bagagedrager of spatbord bij je achterband. Is dit niet het geval of doet één of allebei de lichten het niet? Dan kun je ook in verschillende winkels losse fietslichtjes kopen. Deze zijn slechts een paar euro en werken op platte batterijen. Het maakt niet uit wat voor fietslicht je neemt, als je maar een wit licht aan de voorkant hebt en een rood licht aan de achterkant, de lichten goed zichtbaar voor zich uit schijnen en niet teveel bewegen. Je mag je fietslicht ook op je borst dragen, maar aan je arm of op je hoofd is dan weer niet toegestaan.

Verder heb je ook reflectoren die je zichtbaarheid vergroten. Dit zijn onder andere de gele strepen op je trappers en de witte lijn op je band. Op de achterkant van je fiets kun je er ook één hebben, zolang deze maar rood is en niet driehoekig, omdat dit een gevarenteken is.

Wettelijk voorschriften

Fietsverlichting is volgens de wet verplicht. De bovengenoemde regels staan dan ook opgesteld in de reglementen van de Rijksoverheid. Hierbij kun je ook de randvoorwaarden vinden waaraan je fietsverlichting moet voldoen. Zo moeten je fietslampen voldoende lichtsterkte hebben, zodat je ook echt goed te zien bent. Echter mag dit licht ook niet te sterk zijn, omdat je dan je tegenliggers kunt verblinden. Bij de wettelijke eisen staat ook hoe je je verlichting mag gebruiken. Hierboven stond bijvoorbeeld al dat je je lichtjes niet aan je arm vast mag maken, maar zo mag je bijvoorbeeld ook niet je lichten laten knipperen. Ook wordt er hier aangegeven hoeveel verlichting verplicht is, wat je nog extra mag toevoegen en wat teveel is.

Mocht je je niet aan de wettelijke voorschriften houden van hoe je fietsverlichting werkt, dan kan een politieagent je staande houden en kun je een boete verwachten. Zo kun je in 2020 al een boete van 55 euro krijgen als je voorverlichting het niet doet. Is je achterlicht niet voldoende of mis je de nodige reflectoren, dan kan dit per stuk 35 euro kosten. Als je je verlichting hebt omgewisseld, waardoor je voor een rode lamp en achter een witte lamp hebt, wordt dit ook gezien als ondeugdelijk en kun je hier dezelfde boetes voor krijgen. Daarbovenop komt nog dat bij iedere aparte boete nog transactiekosten van 9 euro komen, waardoor je dus al snel 44 en 64 euro kwijt kunt zijn. Het is dus niet alleen voor jouw veiligheid en die van je medeweggebruikers beter om deugdelijke fietsverlichting te hebben, het bespaart je ook meteen een hoop geld. Dan kun je beter 3 euro neerleggen voor twee lampjes bij de fietsenmaker.