Onderdelen van een fiets

6 maart 2020
Een fiets is meer dan 2 wielen, een zadel en een stuur. Een fiets is opgebouwd uit een hoop verschillende onderdelen met elke zijn eigen functie. Hieronder behandelen we de meest belangrijke onderdelen.

Frame

Het frame is het grootste onderdeel van de fiets. Het is het dragende onderdeel van de fiets. Alle overige onderdelen worden gemonteerd aan het frame. Het bestaat uit een aantal aan elkaar verbonden framebuizen. Het kan gemaakt worden van verschillende materiaalsoorten. Vaak zijn stadsfietsen gemaakt van staal of aluminium en een racefiets van carbon.

Wielen

De wielen zorgen ervoor dat je met de fiets kunt rijden. Het fietswiel bestaat uit een naaf en velg. Deze zijn verbonden doormiddel van de spaken. Om het fietsen comfortabel te maken ligt er op de velg een binnenband met daar omheen een buitenband.

Stuur

Het stuur is bedoeld om de richting te bepalen tijdens het fietsen. Het zit in de balhoofdbuis van de fiets en is verbonden aan het voorwiel. Een stuur kan verschillende vormen hebben. Zo heeft een racefiets een ander stuur dan bijvoorbeeld een mountainbike. Verder bestaat het stuur vaak uit handvatten, schakelaars, remmen en een fietsbel.

Zadel

Een ander belangrijk onderdeel is het zadel. Dit is vaak een persoonlijke accessoire van de fiets. Er zijn ook tal van verschillende zadels op de markt. Zo zijn er verschillende vormen voor elke type fiets. Op een racefiets zit vaak een smal zadel en op een stadsfiets een breed zadel. Verreweg de meeste zadels zijn gemaakt van kunstof met daarin een gelvulling.

Pedalen

De pedalen zijn bedoeld om met de voeten een trapbeweging te kunnen maken. Dit onderdeel, ook wel trapper genoemd, is het contactpunt waar de fietser zijn energie moet overbrengen om vooruit te komen. Om optimaal de kracht over te brengen zijn er pedalen waar je met je fietschoen in kan klikken. Deze tref je vaak aan bij de sportfietsen. De pedalen zitten middels een schroefdraad vast aan de crank.

Ketting

De ketting mag ook niet ontbreken op de fiets. Zonder ketting komt de fietser niet vooruit. Het zorgt ervoor dat de kracht die de berijder geeft op de pedalen wordt overgebracht op het achterwiel. De ketting zit bij stadsfietsen verborgen in een kettingkast om te voorkomen dat een ketting vuil wordt. Een ketting moet gesmeerd worden met olie om de levensduur te bevorderen.

Categoriën