23 juni 2024

Boete telefoon op de fiets 2023

U zit op de fiets en uw telefoon gaat. Het is verleidelijk deze op te nemen of toch even een appje te sturen dat je bijna thuis bent. Je ziet het vaak in het verkeer, maar doe het niet en laat de telefoon in je zak. Het is te gevaarlijk en u riskeert een fikse boete. 

Telefoon op de fiets verboden

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om tijdens het fietsen een telefoon of andere apparaten in de hand te houden. Dit verbod is ingevoerd om de afleiding in het verkeer te verminderen en het risico op fietsongevallen te verlagen. Het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen verhoogt namelijk de kans op een ongeval. Volgens het EHBO worden 1 op de 10 verkeersongevallen veroorzaakt door het gebruik van een smartphone in het verkeer. Om die reden is het gebruik ervan verboden. Wat betreft een smartwatch, deze mogen gedragen worden om de pols, maar mogen niet bediend worden tijdens het fietsen. Al deze maatregelen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Wat zijn de risico’s

Je zult je afvragen: waarom is het dan zo gevaarlijk? Wanneer je je smartphone tijdens het fietsen gebruikt, dien je je aandacht te verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Dit kan zorgen voor minder aandacht voor wat er in je omgeving gebeurt. Hierdoor loop je het risico verkeersborden en andere wegmarkeringen over het hoofd te zien. Ook reageer je trager en zie je gemakkelijk andere weggebruikers over het hoofd. In een onverwachte situatie kan de afleiding van een telefoon levensgevaarlijk zijn. Een telefoon op de fiets heeft invloed op de volgende punten:

  • je reactievermogen is minder
  • de controle over je fiets
  • het reageren op onverwachte situaties in het verkeer
  • het zien van verkeersborden of andere tekens 

Wat is de boete in 2023?

Ben je toch eigenwijs en heb je toch een telefoon in de hand tijdens het fietsen? Dan kan de politie je een boete opleggen van maar liefst 140 euro. Dit is een flink bedrag, maar het gebruik ervan gaat ten koste van de verkeerveiligheid. Deze boete ligt ook een stuk hoger dan het fietsen zonder verlichting. Deze bedraagt namelijk 60 euro.

Uitzonderingen

In sommige gevallen wordt het gebruik van een telefoon wel toegestaan. Lees hier in welke situaties.

Gebruik van een telefoonhouder

Als de telefoon in een telefoonhouder zit is het fietsen met telefoon toegestaan. Dit bijvoorbeeld bij gebruik van de navigatie op de telefoon. Mocht u bij gebruik gaan slingeren of zorgen voor gevaarlijke verkeersituaties dan is de kans op een boete alsnog mogelijk.

[products]

Muziek luisteren

U mag op de fiets muziek luisteren zolang u de telefoon niet in de handen heeft. Een ander gevaar is dat u het verkeer minder hoort en onverwachte situaties niet kunt waarnemen.

Telefoneren of appen voor het stoplicht

Zo lang u stilstaat mag u de telefoon gebruiken. Dus het telefoneren en appen is dan wel toegestaan en loopt u geen risico dat u een boete krijgt. Ga niet midden op het fietspad staan, maar kies een plekje aan de zijkant van het pad of de weg.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *