23 juni 2024

Elektrische fiets begrippenlijst

Staat u op het punt om een elektrische fiets aan te schaffen? Dit kan best wel een lastig zijn. In tegenstelling tot een gewone fiets heeft een e-bike veel meer moderne snufjes. Wij maken u het makkelijk en leggen in deze blog de meeste begrippen en termen uit. Zo komt u niet voor verassingen te staan.

Elektrische fiets

Een elektrische fiets is een gewone fiets maar dan met een elektrische motor die trapondersteuning biedt. Deze motor zorgt ervoor dat de fietser minder inspanning hoeft te leveren op de pedalen.

Speed pedelec

Een Speed Pedelec is een snelle elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 km/u. Anders dan gewone e-bikes, wordt een Speed Pedelec vaak gezien als een bromfiets. Hierdoor gelden er andere regels dan voor de gewone elektrische fiets.

Actieradius

De actieradius van een elektrische fiets verwijst naar de afstand die je kunt afleggen met een volle accu. Het geeft aan hoe snel de batterij weer leeg is. De actieradius wordt beïnvloed door de snelheid, de ondergrond en het gebruik van de trapondersteuning.

Accu

Een accu op een elektrische fiets is een oplaadbare batterij die elektrische energie levert aan de motor. Hierdoor is er trapondersteuning mogelijk tijdens het fietsen.

Display

Een display op een elektrische fiets is een klein schermpje dat informatie weergeeft over de rit en de elektrische fiets. Het toont gegevens zoals snelheid, batterijniveau, afgelegde afstand en ondersteuningsniveau. Sommige displays hebben extra functies, zoals navigatie, bluetooth-connectiviteit en USB-oplaadpoorten. Fietsers kunnen het ondersteuningsniveau aanpassen en de prestaties van de fiets monitoren via dit schermp op het stuur. De display is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets.

Motor

Elektrische fietsen of e-bikes worden aangedreven door een elektrische motor. Deze geeft ondersteuning tijdens het fietsen. Er zijn verschillende soorten motoren die worden gebruikt in elektrische fietsen. De belangrijkste types zijn:

Middenmotoren

Deze motoren bevinden zich in het midden van de fiets, meestal bij de trapas. Middenmotoren zijn populair omdat ze voor een natuurlijk aanvoelende trapondersteuning zorgen. Ze werken goed in verschillende omstandigheden en zorgen voor een goede gewichtsverdeling.

Voorwielmotoren

Deze motoren bevinden zich in het voorwiel van de fiets. Fietsen met voorwielmotoren zijn vaak eenvoudiger en goedkoper, maar ze kunnen het stuurgedrag van de fiets beïnvloeden, vooral bij hogere snelheden.

Achterwielmotoren

Deze motoren bevinden zich in het achterwiel van de fiets. Achterwielmotoren zijn populair omdat ze een natuurlijk aanvoelende rijervaring bieden en de fietsgemakkelijker te hanteren maken. Ze zijn ook vaak stiller dan voorwielmotoren.

Trapkrachtsensor

Een trapkrachtsensor op een elektrische fiets meet de druk die op de pedalen wordt uitgeoefend. Hierdoor kan de motor de juiste hoeveelheid ondersteuning bieden. Dit is, afhankelijk van hoe hard je trapt op de pedalen. Dit zorgt voor een betere rijervaring, waarbij de ondersteuning wordt aangepast aan de inspanningen van de fietser.

Rotatiesensor

Een rotatiesensor op een elektrische fiets meet de snelheid waarmee de pedalen ronddraaien. Deze sensor registreert de trapfrequentie van de fietser en stuurt deze informatie door naar de elektrische motor. Hierdoor kan de motor de gepaste hoeveelheid ondersteuning bieden. Dit zorgt ervoor dat er een efficiënte en soepele trapondersteuning ontstaat tijdens het fietsen.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *