23 juni 2024

Fiets kopen? Alle soorten op een rij

Er wordt veel gefietst in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten met elk hun goede en slechte eigenschappen. Om een beetje orde in deze chaos te scheppen leest hieronder alles over de stadsfiets, elektrische fiets, hybridefiets en meer.

Ben je van plan een nieuwe fiets te kopen? Dan is het belangrijk dat je weet wat voor fiets je wilt hebben. Een fiets is tegenwoordig meer dan alleen twee wielen, een frame met zadel en een stuur. Voor verschillende soorten mensen zijn verschillende soorten fietsen, dus is het belangrijk dat je weet wat voor fiets je nodig hebt. Hieronder vind je een korte samenvatting van de verschillende soorten fietsen en waarvoor deze fiets een goede keuze voor je kan zijn.

Elektrische fiets

Steeds vaker hoor je over elektrische fietsen, ook wel e-bikes of speed pedelecs genoemd. Deze fietsen werken over het algemeen hetzelfde als een gewone stadsfiets, maar dan met elektrische ondersteuning. Deze fietsen zijn vooral geschikt voor wie wat meer ondersteuning kan gebruiken tijdens het fietsen en lange afstanden wil kunnen maken zonder last van de tegenwind te hebben. Lees hier meer over de voordelen van een elektrische fiets.

Stadsfiets

De stadsfiets is de meest eenvoudige fiets die er is. Zoals de naam al doet verraden is deze fiets vooral bedoeld voor het vervoer in de stad, waar de wegen netjes aangelegd zijn en je gestructureerd van punt A naar punt B rijdt. Mocht je de fiets vooral gebruiken voor het vervoer naar school, werk of voor boodschappen, dan is de stadsfiets prima.

Hybridefiets

Hybride betekent dat je punten van verschillende soorten met elkaar vermengd. Dit is bij fietsen hetzelfde. De hybridefiets is een fiets die kenmerken heeft van zowel de stadsfiets als de mountainbike. Deze fiets is dus goed geschikt voor een goede afwisseling tussen verplaatsen binnen en buiten de bebouwde kom.

Racefiets

Ook een fiets die vrij voor zichzelf spreekt. Met een racefiets kun je hard over het asfalt rijden en toch nog goed grip houden. Daarom is deze fiets erg gewild voor wie aan wedstrijden meedoet of amateur wielrenner is. Een specifieke houding, vanwege het kromme stuur, is wel vereist goed hierop te fietsen.

Mountainbike

Een andere fiets die je vooral op sportieve manier gebruikt in plaats van voor dagelijks vervoer (ook al is dit wel mogelijk) is de mountainbike. Deze fiets was voor veel kleine jongens en meisjes het ideale verjaardagscadeau, al is het alleen al vanwege de adrenaline die los komt wanneer je off road aan het scheuren bent. De mountainbike is daarom vooral geschikt voor onverharde wegen, zoals door de bossen, in de duinen en, verrassing, op een berg.
Wil je graag beginnen met moutainbiken? Wees goed voorbereidt en lees onze blog over beginnen met mountainbiken.

Trekkingfiets

Een trekkingfiets is speciaal geschikt voor wie veel lange afstanden moet fietsen. Hierbij maakt het niet specifiek uit of dit door de stad is of door een boerenlandschap. De fiets is speciaal bedoeld om je licht en stabiel te laten rijden, waardoor je de vele kilometers makkelijker af kunt leggen op een regelmatige basis.

Tandem

Een tandem is wel een van de bekendste variaties op de standaard fiets. Kenmerkend aan deze fiets is dat je er met zijn tweeën op rijdt, waarvan de één voor en de ander achter zit. Dit is vooral handig wanneer je samen met iemand wil fietsen, omdat die zelf wat minder goed kan fietsen of gewoon omdat het lekker gezellig is.

Omafiets

Misschien een vrij betuttelende naam, maar ondanks dat is dit toch de meest populaire fiets die in Nederland verkocht wordt. Een omafiets, of opoefiets, is eigenlijk een stadsfiets, maar dan eenvoudiger in gebruik. Dit is met name op het gebied van dat je door het lage frame makkelijker op de fiets kunt stappen en dat er een speciale beschermkast is zodat je jas niet tussen de spaken van je achterwiel komt. Voor de rest is de omafiets in gebruik vrijwel hetzelfde als de stadsfiets.

Vouwfiets

Een vouwfiets is vooral geschikt voor de forens, oftewel de werker wiens baan in een andere stad is dan die woont. Door het speciale mechanisme kun je de fiets opvouwen, zodat deze als een trolley meegenomen kan worden in bijvoorbeeld de trein. Op deze manier kun je bepaalde afstanden afleggen met de fiets en andere met ander vervoer, zonder dat je je fiets ergens achter hoeft te laten.

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →