Fietskrat kopen? Lees onze tips

13 mei 2023 Fietsen

De fietskrat is erg populair onder de mensen met een transportfiets. Een krat geeft meer ruimte voor het meenenemen van extra bagage. Toch zijn er ook nadelen. Lees in dit artikel alles over de fietskrat.

De fietskrat is niet meer weg te denken. Met name onder de jongeren is het een veelgeziene fietsaccessoire. Naast dat het een handig hulpmiddel is voor extra spullen geeft het je fiets een uniek karakter. Er zijn vele soorten kleuren en maten te koop. Hieronder een overzicht met een aantal goedkope, maar kwalitatief goede fietskratten.

Voordelen

Zoals eerder gezegd kent de fietskrat vele voordelen. Mocht je nog twijfelen? Wij geven hier aantal voordelen.

  • De bagage in de fietskrat ligt voor je, op deze manier heb je altijd zicht op je spullen.
  • Het fietsen met een krat ziet er hip uit! Er zijn vele kleuren en je kunt de krat ook nog pimpen wat leuke accessoires.
  • De snelbinders zijn niet meer nodig. Deze gaan niet zo lang mee en willen nog wel eens kapot gaan. Je bespaart dus geld.
  • Een krat is daarentegen wel duurzaam en kan tegen een stootje!  

Dat zijn best nogal wat voordelen. Toch is er ook een nadeel. Met een te volle krat komt het gewicht voorop de fiets te liggen. Dit kan het sturen bemoeilijken en de kans op vallen vergroten. Let dus op dat je de krat niet te zwaar gaat beladen. Mijn advies is om bij kleine kinderen nog geen fietskrat te monteren. Laat kinderen eerst goed leren fietsen!

Transportfiets

Het is echter wel een vereiste dat je een transportfiets hebt. Deze fiets is uigerust met een extra rek voor het stuur. Op dit rek kan dan eenvoudig een fietskrat gemonteerd worden. Vaak vastgezet met kunstof trekbandjes. Mocht je nou geen transportfiets hebben, maar wel graag een fietskrat meenemen, dan kan je ze los kopen. Kijk goed of dat mogelijk is op jouw fiets.

Montage

Het monteren van een fietskrat is een koud kunstje. Met behulp van trekbandjes, of ook wel tie-wraps genoemd, zet je de krat goed vast op het rek van de fiets. Trek de bandjes stevig aan en draai de sluitingen naar onder zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Controleer regelmatig of de tie-wraps nog vastzitten. Er wil er nog wel eens een knappen.