10 september 2024

Roest op fietsketting? Zo maak je de ketting roestvrij

Een ketting heeft onderhoud nodig. Als de fietsketting regelmatig in aanraking komt met vuil en water dan kan dat leiden tot roest. Laat je je fiets vaak buiten staan of fiets je zonder een kettingkast dan is de kans groter dat je ketting gaat roesten. Het is zaak hier regelmatig wat aan te doen om een roestige ketting te voorkomen. Wacht je te lang, dan kan het zijn dat de ketting knapt en vervangen dient te worden. Gelukkig kun je dit voorkomen door op tijd in te grijpen. Regelmatig en licht onderhoud aan je fietsketting kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Benieuwd naar wat te doen als je een verroeste fietsketting hebt en hoe je roest kunt voorkomen? Lees ons blog.

Roest op de ketting? Hoe ontstaat dat?

Roest op een fietsketting ontstaat meestal als gevolg van blootstelling aan vocht en lucht, vooral in combinatie met vuil. Hier zijn enkele factoren die bijdragen aan de vorming van roest op een fietsketting:

  • Blootstelling aan water: Regen, vochtige omgevingen of zelfs het wassen van de fiets zonder de ketting goed te drogen, kunnen leiden tot waterophoping op de ketting.
  • Vuil en stof: Vuil en stof hechten zich gemakkelijk aan de olie op de ketting, waardoor een corrosieve laag ontstaat die de ketting kwetsbaarder maakt voor roest.
  • Zuurstof: De aanwezigheid van zuurstof is essentieel voor het roestproces. De combinatie van zuurstof, vocht en metalen oppervlakken leidt tot oxidatie, wat roestvorming veroorzaakt.
  • Onvoldoende smering: Een gebrek aan regelmatige smering maakt de ketting meer vatbaar voor roest. Olie vormt een beschermende laag die de impact van vocht en lucht minimaliseert.

Hoe maak je een ketting roestvrij?

Een roestige ketting wil je echt voorkomen. Om je fietsketting roestvrij te houden, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Begin met het verwijderen van vuil en overtollige olie met een speciale borstel. Hierdoor reinig je grondig elke schakel  van de ketting. Gebruik een eventueel een mild reinigingsmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen en spoel de ketting zorgvuldig af. Na het reinigen, droog je de ketting volledig af met een schone doek, waarbij je ook aandacht besteedt aan de moeilijk bereikbare plekken tussen de schakels van de ketting.

Nu een cruciale stap! Om je ketting weer in een goede conditie te krijgen moet je ketting smeren met smeermiddel. Kies een hoogwaardig fietskettingsmeermiddel dat geschikt is voor jouw rijomstandigheden. Breng de olie aan op elke schakel terwijl je langzaam aan de pedalen draait, zodat de olie gelijkmatig wordt verdeeld. Verwijder overtollige olie met een schone doek om te voorkomen dat vuil zich eraan hecht.

[products]groep1[/products]

Roestvrije ketting behouden

Het is geen eenmalige klus. Dit onderhoud aan de ketting moet je regelmatig herhalen. Op die manier behoud je niet alleen een roestvrije ketting, maar bevorder je ook de soepele werking van de ketting. Op die manier draait alles soepel en geniet je meer van je fietsrit!

Tim

Hoi, ik ben een liefhebber van de fiets. Op deze website deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van fietsen. In de blogs lees je alles over fietsen, onderdelen, accessoires en fietsvakanties.

Bekijk alle berichten van Tim →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *